De fleste klassiske kompositioner er offentlig ejendom, idet alle ophavsrettigheder forlængst udløbet. Og forudsat at nodetrykket heller ikke længere er omfattet af ophavsret, kan noderne frit distribueres elektronisk.
Det betyder at rigtig mange “standard værker”, f.eks. Beethoven sonater, Bach inventioner osv. kan downloades lovligt fra nettet. International Music Score Library Project (IMSLP) er en gigantisk samling indskannede noder i PDF format (over 73000 værker). Dette er et fantastisk værktøj!
Dansk musik
Det Kongelige Bibliotek har en ligeledes en samling af indscannede noder kaldet Danmarks Digitale Musikbibliotek. Man kan søge i samlingen med bibliotekets database REX, og er et godt sted af finde danske komponisters musik, dansk teater- og balletmusik osv.
Nodemanuskripter
RISM (Répertoire International des Sources Musicales) vedligeholder en database over nodemanuskripter. Onlineversionen af RISMs database dækker indtil videre kun perioden fra cirka 1600-1800 (den såkaldte serie A/II).
Man kan slå op i databasen via RISM’s webside.
Et opslag i databasen giver adgang til informationer om det pågældende manuskript (antal sider, stemmer, datoer, nodeeksempler osv.) samt en henvisning til det bibliotek hvor manuskriptet i dag opbevares.
Bemærk at mange biblioteker i denne tid indskanner deres nodemanuskripter. F.eks. rummer RISMs database en hær af henvisninger til Gieddes Samling – en stor nodesamling som opbevares på Det Kongelige Bibliotek.
Hele Gieddes Samling er faktisk tilgængelig for alle i indskannet form via Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Så finder man et manuskript i RISM, er det en god ide at tjekke om det skulle være tilgængelig online via det respektive biblioteks hjemmeside.
Adobe Acrobat
For at læse PDF filer skal du have Adobe Acrobat installeret på din computer. Det er også gratis og kan hentes på Adobes hjemmeside:
Opdateret: 01/10/2010