Nu falmer skoven trindt om land

by Kristoffer Brinch Kjeldby | October 1st, 2010

Hver måned skriver vi en lille ‘artikel’ om en dansk sang til vores hjemmeside på Det Kongelige Bibliotek. Denne måned har jeg skrevet artiklen, og jeg har valgt at skrive om Grundtvigs salme Nu falmer skoven trindt om land, fordi de er en ret omdiskuteret sang og selvfølgelig fordi jeg godt kan lide den.

VintageHolidayCrafts.comTil efterårssalmen, som Grundtvig egentlig kaldte Høst-sang, eksisterer der to helt forskellige melodier. Jeg har valgt at skrive om den melodi, som nok er den mest populære og kendte – i hvert fald uden for folkekirkelige sammenhænge. Den er komponeret af organisten J. H. Nebelong i 1889.

Denne melodi har indtil for nyligt været holdt helt ude af folkekirkens salmebog. Det skyldes at mange mener af den lyder mere som en romance end en salme.

Analyseskitse
Månedens sang

I august 1844 forberedte sognepræsten i Mern ved Præstø, Peter Rørdam, efterårets høstgudstjeneste. Han opfordrede blandt andet sin 60-årige kollega ved Vartov kirke, N. F. S. Grundtvig, til at skrive en ny salme til lejligheden.

Læs om resultatet: Nu falmer skoven trindt om land

P.S.: ‘Månedens sang’-konceptet har kørt siden 2008, så vi har efterhånden skrevet om over 30 sange – typisk sange fra højskolesangbogen. For de fleste af sangenes vedkommende tror jeg at vores beskrivelse er mest detaljerede som findes ‘out there’. For nogle måneder siden lavede jeg derfor en liste over de beskrevne sange. Du kan se listen her (de sidste par sange mangler).

Share

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv